Bun venit la Casa Lucretia, gazda ta in Bucovina!
Romanian  English  Deutsch

Noutăţi

Oferte speciale şi programe

 

Anunt important!

Casa si terenuri de vanzare

Asociatia de turism Vama-Bucovina
Asociaţia Turistică Vama-Bucovina
Pagina nu a fost gasita!

Pagina nu a fost găsită !

Momentan nu vă putem afisa această pagină din motive tehnice sau din cauză că aceasta nu există pe server.
Vă mulțumim pentru întelegere!


Navigare înapoi la prima pagină

Bun venit la Casa Lucretia!

Colecţia de linguri Prof. I. Ţugui Câmpulung

Casa-muzeu profesor Ion Tugui adaposteste cea mai mare colectie de linguri de lemn din tara. Peste 5.300 de exemplare de diverse marimi, utilizari, forme, din cele mai diferite specii de lemn, rostuite de mesteri din tara si din intreaga lume.

Aceasta colectie de linguri de lemn este rodul pasiunii regratatului profesor de istorie din Campulung Moldovenesc Ion Tugui, care a colectionat, studiat, catalogat si expus mii de linguri de lemn, de la cele obisnuite la noi in tara (din plop, tei) pana la unele din specii exotice, cum ar fi lemnul de lamai, smochin sau ginko biloba.

Pe peretii camerelor, ai holurilor, pe casa scarilor, pe tavanele incaperilor si in dreptul teraselor sunt expuse mii de piese, de la lingurite la linguroaie uriase, folosite la stana, de la lingura obisnuita, nelipsita in gospodariile romanilor cu mai bine de o jumatate de veac in urma, la lingurile cu utilizari foarte specializate, ce suna de-a dreptul neobisnuit pentru noi: lingura pentru grosciorit (folosita la stana), lingura pentru alesul icrelor (folosita in pastravarii) sau lingura pentru fructe de padure.

Lucrate cu unelte simple, cu dalta şi cu tesla - ce au dat forme ornamentale de o rară frumuseţe, inspirate din motivele vegetale şi animale ale mediului, lingurile poartă şi denumiri speciale: împletita câmpulungeană, lingura logodiţilor, lingura căsătoriţilor, etc.

Colecţia reprezintă o adevărată comoară de artă populară, de crestături măiestre, de o rară inventivitate a formelor: linguri obişnuite, însă frumos ornamentate, cu coada în crestături scrijelite artistic şi cu găvanuri în diferite forme.

Colecţia mai cuprinde: linguroaie, verzoburi, jintuitoare, căuşe, chiupuri, etc. Unele au coada împletită în opt, altele în şase ori în patru, iar altele au ornamentaţii reprezentând: cerbi, coarne de cerbi, cocoşi, peşti, cozi de peşte, şerpi, etc.

Muzeul cuprinde şi o colecţie de ştergare (peste 500 exemplare), cusături, ceramică şi numismatică. În colecţia de linguri „sunt ascunse în detalii sute de generaţii anonime de Brâncuşi."

 

Contact         Hartă Site         Noutăţi         Informaţii utile