Bun venit la Casa Lucretia!

Muzeul etnografic din Rădăuţi

Muzeul detine un patrimoniu de aproximativ 8000 de piese muzeografice, organizate în 13 colectii, din care 1000 sunt expuse in expozitii permanente, iar restul se afla conservate in patru depozite modernizate. Remarcabile sunt colectiile: de carte veche si manuscrise, pictura si icoane, ceramica, lemn, metal os si piele, obiecte si instrumente muzicale, oua incondeiate, podoabe populare, tesaturi si piese de port popular.

Totodata muzeul detine un fond documentar si o biblioteca cu peste 4000 de volume.

Cladirea muzeului, construita in 1860, este monument de arhitectura si adaposteste o bogata colectie de etnografie, de peste 8.000 de piese: ceramica (ceramica smaltuita si colorata de Radauti, Kuty, Paltinoasa, Siret, ceramica neagra de Marginea), unelte si ustensile folosite in industria casnica textila, tesaturi de interior, port popular din zona, podoabe, mobilier, obiecte din corn, os si metale, instalatii tehnice traditionale, ustensile agricole si pastorale, icoane si arta plastica.La atelierul de olarie lucreaza urmasul mesterului Constantin Colibaba, Florin Colibaba.

Muzeul recompune "dulceaţa" austeră a casei ţărăneşti, în care patul constituie suportul pentru etalarea celor mai frumoase ţesături, iar lada de zestre este nelipsită. Obiectele de ceramică, vasele din secolul al XIX-lea, bogat ornamentate, obiectele de uz casnic: lingurile, coşercile, chiperniţele şi ploştile recompun cu maximă fidelitate universul arhaic. Nu au fost uitate nici podoabele de port popular: chimirele, colierele şi pălăriile, care amintesc de bătrânii satului. * Muzeul deţine o pinacotecă de 300 de piese reprezentând pictură de şevalet în ulei; * Icoanele vechi, pictate de peneluri anonime, sunt datate în secolele XVIII-XIX * Colecţia de lemn cuprinde 1.000 de exemplare: unelte şi ustensile casnice, piese de mobilier şi instalaţii tehnice * Colecţia de port popular include peste 1.000 de veşminte. Piesele de atracţie: cămăşile femeieşti, datate în perioada primului război mondial şi a doua jumătate a secolului XIX

Contact         Hartă Site         Noutăţi         Informaţii utile