Bun venit la Casa Lucretia!

Casa memorială Ciprian Porumbescu - Stupca

Complexul memorial Ciprian Porumbescu
Complexul muzeistic Ciprian Porumbescu Stupca cuprinde casa memorială şi muzeul dedicat celui mai mare compozitor al Bucovinei. Casa Memorială Ciprian Porumbescu, situată în localitatea Stupca, judeţul Suceava, este o căsuţă ţărănească asemănătoare celor din partea locului şi reconstituie prin obiectele expuse atmosfera în care a trăit şi a creat compozitorul. Camerele în care se întâlnea cu lăutarii satului, fotografiile de familie, obiectivele personale, creează o plăcută ambianţă şi un emoţionant prilej de întâlnire cu viaţa şi activitatea compozitorului. La câteva sute de metri de casa memorială, într-o clădire impozantă, monument de arhitectură de secol XVII, fost conac boieresc, se află Muzeul Memorial Ciprian Porumbescu (1854-1883), inaugurat în 1971. Expoziţia memorial-documentară reconstituie viaţa şi activitatea muzicianului, obiectele, partiturile şi scrisorile în manuscris, fotografiile, copiile după documente conturând cu claritate personalitatea muzicianului.

Ciprian Porumbescu
Compozitor si violonist roman, fiul preotului Iraclie Golembiovschi (Golombiovschi). Numele de Porumbescu il foloseste initial ca pseudonim, dar care cu timpul acesta devene numele oficial. Incepe studiul muzicii cu Carol Miculi, apoi studiaza vioara cu Simon Maier.

Urmeaza, intre anii 1873 si 1877, Institutul Teologic din Cernauti. Aici primeste notiuni elementare de armonie si dirijat coral de la Isidor Vorobchievici. In perioada 1879-1881 urmeaza cursurile Conservatorului din Viena. Studiaza armonia cu Anton Bruckner si primeste notiuni despre muzica corala de la Franz Krenn.

Se perfectioneaza in teoria muzicii (in particular), tot la Viena, cu Eusebie Mandicevschi, compozitor bucovinean. Frecventeaza numeroase spectacole de teatru, opera precum si concertele care aveau loc in diferitele sali si biserici din Viena.

Revenit in tara, isi continua pregatirea la Brasov, luand lectii cu Hermann Geifrig, dirijor si organist la Biserica Neagra. Intre timp urmeaza si cursuri de filosofie la Cernauti si Viena. La Cernauti va conduce corul Societatii culturale "Arboroasa", iar la Viena dirijeaza corul Societatii studentesti "Romania Juna". Aici va scoate, in anul 1880, colectia de 20 de piese corale si cantece la unison, reunite in "Colectiune de cantece sociale pentru studentii romani" ("Cantecul gintei latine", "Cantecul tricolorului" si "Imnul Unirii - Pe-al nostru steag").

Dupa aceasta perioada urmeaza cea mai fecunda etapa a vietii sale artistice. La 11 martie 1882 are loc premiera operei sale "Crai Nou", piesa in doua acte scrisa de Ciprian Porumbescu pe textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Succesul imens impune reluarea spectacolului la 12 martie si la 23 martie 1882, pe aceeasi scena. In acelasi an, opereta este montata si la Oravita. A fost unul dintre cei mai faimosi compozitori romani ai vremii sale. A fost arestat pentru activitatea sa politica. In timpul detentiei a scris cele mai bune piese.

Printre lucrarile sale se numara "Rapsodia romana pentru orchestra" (1882 - initial pentru pian), "Balada pentru vioara si pian" si numeroase lucrari corale: "Cantecul tricolorului", "Inima de roman", "Hora", "Gaudeamus igitur" ,"Oda ostasilor romani", "Serenada" (Dormi usor), "Noapte de primavara", cantata (vals) "La malurile Prutului", "Altarul Manastirii Putna" (cantata pentru solisti, cor barbatesc si pian). A mai compus muzica vocala: "Te-ai dus, iubite", "Cat te-am iubit", "Dedicatiune", "Lasati-ma sa cant"; muzica religioasa pentru coruri barbatesti: "Cantarile Sfintei Liturghii in do major", "Tatal nostru ", "Adusu-mi-am aminte", "Condacul Maicii Domnului "; si lucrari pentru coruri mixte: "Priceasna de Pasti" si "Axion la Rusalii".

 

Contact         Hartă Site         Noutăţi         Informaţii utile